Boligområdet Tunet, hvor Holteprojekt A/S er bygherrerådgiver for KAB – får bæredygtigt byggesystem fra Rockwool.

I boligområdet Tunet, der ligger i Trekroner uden for Roskilde, var ambitionen at skabe et spændende og velfungerede boligområde, der viser nye måder at tænke bæredygtige og billige boliger på, samtidig med at de skaber grobund for succesfuld integration.

Derfor fandt det almennyttige boligselskab KAB, Roskilde Nord Boligselskab og Roskilde Kommune det oplagt, at de 62 boliger i Tunet skulle bygges af det nyudviklede stenuldssystem Rockzero fra Rockwool.

I Rockzero-systemet erstatter søjler af komprimeret stenuld på stålskinner de traditionelle bærende elementer som beton og træ. Søjlerne indeholdet tre kuldeafbrydende zoner, mens det også sikrer stabilitet og bæreevne i konstruktionen uden brug af trækbånd, ekstra stålsøjler eller lignende. Tidligere har HusCompaniet bygget de første 11 huse med systemet.

– Vi er stolte over at være en del af Tunet-projektet, som er ét af de grønnere byggeinitiativer, branchen efterspørger. I vores nye byggesystem, Rockzero, består væggen af komprimeret stenuld. Rent energimæssigt betyder væggens unikke isoleringsevne, at man ikke behøver at kompensere med solceller for at overholde lavenergiklassen for BR18 og få et næsten “zero-energy-byggeri”, siger Ole Fiil Nielsen, der er produktchef hos Rockwool.

Op i top med bæredygtighed

I byggeriet af Tunet var bæredygtighed helt centralt. Både i forhold til social bæredygtighed, fordi beboerne er en blanding af studerende og flygtninge og dermed et integrationsunderstøttende naboskab, men også i forhold til konstruktionens bæredygtighed, herunder valg af byggematerialer.

– Rockzero-systemet består af stenuld, der udvindes fra én af jordens egne uudtømmelig ressourcer: vulkanske sten. Naturen producerer hvert år 38.000 gange mere stenmateriale end det, der bruges til et års produktion af Rockwool stenuld. Desuden er stenuld 100 procent genanvendeligt, hvilket betyder, at systemets dele kan genbruges i nye konstruktioner, efter de har udtjent deres levetid i Tunet. Med de cirkulære og grønne egenskaber i vores system kunne vi dermed bidrage til den ønskede bæredygtige profil, som vores samarbejdspartnere havde, siger Ole Fiil Nielsen.

Fordi systemet er lavet af stenuld fra Rockwool, har det stærke brandegenskaber og modstandsdygtighed over for mikroorganismer, råd og skimmelsvamp. Rockzero bevarer sin oprindelige varmeisoleringsevne og brandegenskaber i hele konstruktionens levetid.